Három napelemparkot épít a MOL

Tiszaújvárosban, Százhalombattán és Füzesgyarmaton épít villamos energiát termelő napelemparkokat a Mol. Az innovatív és alternatív technológia terjesztése része a társaság stratégiájának.

A Mol három üzemében márciusban indul az építkezés összesen 37 hektáron, a napelemparkok várhatóan az év végéig elkészülnek, és a megtermelt zöldáram mintegy 9000 tonna széd-dioxid-kibocsátást vált majd ki.

A barnamezős beruházás költsége több milliárd forint, a pontos összeget a Mol üzleti titokként kezeli. A társaság saját forrásból fedezi a költségeket, és a beruházás megtérülő lesz, mert a projektet a kötelező átvételi támogatás (KÁT) feltételei szerint valósítják meg, ennek keretében a Mavir szabályozott áron veszi át a megtermelt energiát húsz évig.

Nemzeti és európai célrendszert is szolgál a beruházás. A naperőművek összesen 18 megawatt kapacitással működnek majd, és több mint 9000 háztartás áramszükségletét biztosítják.

A Mol 2030-ig szóló stratégiájában a megújuló energiatermelés mellett is elkötelezte magát. A társaság idén januártól Mol Limo néven közösségi autómegosztó szolgáltatást is kínál, és hamarosan több száz elektromos töltőt állít fel a régióban a Next-E konzorcium keretében.

forrás: MTI

borítókép forrása: pixabay.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*